Zázračný Vitamín D v boji s rakovinou

Kam nechodí Slunce, tam musí lékař

Jako to bylo v pohádce O Zubejdě, která neměla dostatek slunečního záření a byla unavená a neměla chuť k jídlu, hubla a byla často nemocná. Vitamin D má totiž v organismu své širokospektrální využití. Jeho nedostatky mají neblahé účinky na náš organismus, vede k častým zlomeninám, oslabení imunity, i zpomalení růstu dětí. V dostatečném množství zabraňuje nadměrnému ukládání tuku v těle, takže eliminuje riziko obezity.

Vitamín D má v lidském organismu aktivní roli při získávání vápníku a fosforu z konzumované potravy a také při udržování optimální hladiny těchto látek v krvi čímž také udržuje jejich správnou hladinu v krvi. Což v překladu znamená, že má velký vliv na pevnost našich kostí, ale co je zásadní pro nás maminky  i z pohledu na rakovinu je jeho nepochybný vliv na imunitu.

Za dětskými nekonečnými rýmičkami a dalšími onemocněními v zimě stojí i zmíněný nedostatek vitamínu D. Který se projevuje častějšími infekty mezi listopadem až dubnem. Nedostatek vitaminu D pak eskaluje právě na jaře, kdy se do nás pouští i stará známá jarní únava. To vše souvisí s nedostatkem vitaminu D, který je nejčastěji možno nachytat ze sluníčka, kterého právě v zimě nemáme zcela dostatek. V zimě se často pobytu venku vyhýbáme a brzké stmívání nás k delšímu pobytu venku také nepobízí.  A jak souvisí vitamin D s rakovinou? Čtěte dále.. Pokračovat ve čtení “Zázračný Vitamín D v boji s rakovinou”

Rakytník – bojovník za imunitu

Rakytník, bojovník za imunitu
Rakytník je rostlina, která má  spoustu příznivých účinků na zdraví a její využitelnost je opravdu široká. Roste jako trnitý keř s úzkými a stříbřitě šedými listy a drobnými květy. Ty se na podzim mění v oranžové bobule. Právě ty obsahují mnohem více vitamínu C než pomeranče a je proto právem vyhledávaný při oslabené imunitě. Není proto divu, že zavítal i do mé domácnosti, kde jsem si jej velmi rychle oblíbila. 

Co rakytník obsahuje

Plody rakytníku jsou přirozeným koncentrátem nejen vitamínu C, ale i řady ostatních prospěšných látek – vitamínu A, B, D, F, K, P, aminokyselin, cukrů, tříslovin a silic. Aminokyseliny jsou nezbytné k udržování a obnově svalů, šlach, kůže, vaziva, nehtů a vlasů. Dále se účastní tvorby hormonů, enzymů a dalších prospěšných látek. Vitamín P posiluje kapiláry a také zabraňuje rozkladu vitamínu C a zvyšuje jeho působení. Právě tím je způsobena vysoká odolnost vitamínu C v plodech rakytníku, který se dobře uchovává i při sušení a tepelném zpracování. Plody dále obsahují kumariny a mnoho minerálních látek. Oranžově červené zbarvení plodů je podmíněno obsahem karotenoidů – vitamínů skupiny A rozpustných v tucích.

Využití a účinky rakytníku

I v dřívějších dobách byl rakytník často využíván pro celkovou podporu imunity a obranu proti vzniku různých nemocí. Již z předchozího výčtu prospěšných látek, jež rakytník obsahuje, je zřejmý jeho pozitivní vliv na obranyschopnost organizmu. Využití najde i v kosmetice. Velmi dobře působí na regeneraci pokožky a proto je využíván k její výrobě. Rakytník při vnitřním užívání pozitivně ovlivňuje činnost jater, slinivky, podporuje hojení žaludečních a dvanácterníkových vředů, zlepšuje peristaltiku a dobře působí i při hemeroidech. Byly u něj též objeveny protinádorové účinky. Bojuje proti unavě, očištuje organismus od toxických zplodin. Je účinný při rekonvalescenci, má antibakteriální účinky a napomáhá urychlení růstu vlasů. 🙂

Síla rakytníku a kokosového oleje

A protože se účinky rakytníku vážou na olej. Našel si své výhodné spojení s kokosovým olejem, o kterém jsem psala – ZDE.  Aktivní látky těchto dvou druhů nabízí ideální spojení a rozšiřuje tak účinky kokosového oleje. podporuje funkci imunitního i srdečně-cévního systému a blahodárně působí i na trávicí systém. Můžete si tak vyrobit domácí rakytníkový olej nebo zakoupit již hotový rakytníkový olej, který je vhodný jako podpůrný prostředek na léčbu rakoviny.

Rakytníkový olej

Rakytníkový olej se prodává jako doplněk stravy, nebo pěstící olej na pleť, kdy se jeho cena pohybuje okolo 350,-. Rakytníkový olej je užíván i při poškození

kůže a  sliznic. Je vhodný při omrzlinách či popáleninách, dokáže tlumit bolest při naraženinách. Podporuje léčbu kožních onemocnění (akné, alergie). Má také baktericidní účinky. Lze ho doporučit pro aplikace do koupelí, kdy zamezuje vysoušení pokožky a zlepšuje její kvalitu, hodí se pro péči o citlivou pokožku dětí. Také zabraňuje vypadávání vlasů.Čistý olejový extrakt se pohybuje okolo 100 korun. Můžete si ho vyrobit, ale i domácí. Recept – ZDE

Rakytník v kuchyni

Rakytník nachází své široké uplatnění hlavně v kuchyni, pro svůj vysoký obsah vitaminu C doporučuji zařadit několik bobulek klidně každý den. Zjistila jsem, že výborný v kombinaci s hruškami. Dá se z něho vyrobit výborný sirup nebo do zdravého zahřívacího čaje při nachlazení Nebo je můžete přidávat do čerstvých domácích musli tyčinek. Všechny tipy a recepty k rakytníku pak najdete – ZDE.


Zkusili jste užívat rakytník v jakékoliv formě? Jak jste s ním byli spokojení?

Kokosový tuk – všestranný pomocník

Kokosový tuk je výborný společník, nejen v kuchyni, ale i v kosmetice a domácích produktech.

Původ kokosového oleje

V dnešní době již známý kokosový olej si i u nás v Čechách, již našel své

příznivce, hlavně mezi vyznavači zdravého životního stylu, od kterých se tak šíří dál do povědomí ostatních. V první řadě ho, ale pojmenuji správně. Špatně kategorizovaný kokosový olej, totiž olej není. Je to tuk, protože v našich klimatických podmínkách ho najdeme v tuhém stavu. Tento tuk se získává z palmy kokosovníku ořechoplodého, které se pěstují především na Filipínách, Malajsii, Indii a Indonesii či na Srí Lance. Kokosák je nerafinovaný a za studena lisovaný. V obchodech se setkáte i s rafinovanou verzí. Tak jaký je mezi nimi rozdíl?

Rafinovaný kokosový tuk

Rafinovaný kokosový olej je bělený a dezodorizovaný, tedy bez vůně. Během procesu sušení vznikají nečistoty, olej musí být očištěn bělicí hlinkou. Poté se pomocí vysokých teplot odstraní charakteristická vůně a chuť tohoto oleje. K prodloužení trvanlivosti se také do oleje často přidává hydroxid sodný. Také mohou kokosový olej částečně hydrogenovat, což znamená, že bude obsahovat transmastné kyseliny, které se ke konzumaci zcela nedoporučují, protože zvyšují hladinu špatného cholesterolu v těle a snižují hladinu dobrého cholesterolu. Jeho výhodou je na druhou stranu velmi nízká cena, někdy i za 130 Kč za litr. Podle této nízké ceny poznáte, že se jedná vždy o rafinovaný olej.

Nerafinovaný kokosový olej

Nerafinovaný kokosový olej se také nazývá „panenský“. Získává se z čerstvých kokosových jader, ne sušených. Čerstvá kokosová jádra projdou jedním ze dvou procesů: mokrým mletím, nebo rychlým sušením. Rychlé sušení, nejčastější běžně používaná metoda, znamená, že jádro kokosu je rychle vysušeno a olej je následně získán mechanickým lisováním. Mokré mletí je proces, při kterém se z čerstvého jádra získá kokosové mléko, které se poté vařením, fermentací a separací za pomocí enzymů či odstředivkou oddělí od oleje. Díky rychlosti procesu nevyžaduje výsledný olej bělení ani přísady. Rovněž není vystavován vysokým teplotám, jako je tomu v případě rafinovaného oleje. Navíc si zachovává charakteristickou chuť a vůni kokosu.

Proč je kokosový tuk tak zdravý?

Kokosový tuk je bohatý na zdroje selenu, zinku, vitaminu A,D,E,K. nasycené mastné kyseliny typu Omega-3, které jsou pro naše zdraví klíčové. Podporuje správné fungování mozku, pro růst a vývoj a také chrání náš organismus před cévními a srdečními chorobami. Je dokonce prokázáno, že při pravidelné konzumaci pomáhá snižovat hodnotu cholesterolu. Je okamžitým zdrojem  energie bez ukládání do tukových buněk, působí proti virům, bakteriím i plísním, čemuž vděčíme obsažené kyselině laurové. Podporuje imunitní systém i správný metabolismus. Podporuje správnou činnost štítné žlázy a pomáhá i boji s diabetem 2.typu a hlavně považován za protirakovinnou potravinu.

Zajímavost: Kyselinu laurovou obsahuje i mateřské mléko, díky čemuž chrání děti před působením bakterií i virů

Kosmetické využití kokosového tuku

Kokosový olej poskytuje dokonalou výživu pro pokožku. Olej Vaši pokožku aktivně regeneruje, vyživuje, posiluje i chrání. Navíc velmi dobře hydratuje a bojuje proti pocitu suchosti kůže. Je vhodný na promazávání jizev, které krásně změkčí a doporučuji si s ním mazat  celé tělo ráno i večer, zvláště pak v době ozařování, kdy je pokožka náchylnější a sušší. Hezky tělo zklidní a provoní svou jemnou kokosovou vůní. Díky jeho antiseptickým účinkům můžete používat i na drobné ranky a pupínky. Nebo převalovat lžičku oleje v ústech při pocitu suchosti během léčby.

Kokosový tuk v kuchyni

Kokosový tuk je termostabilní, což znamená že je vhodný k tepelné úpravě. Nepřepaluje se a tak je možné jej použít i ke smažení a pečení. Já využívám téměř každý den. Jak do moučníků tak i na řízky, u kterých raději zvolím kokosový olej zbavený vůně (tedy rafinovaný) který s přehledem zvládá teploty kolem 230°C. Na rozdíl od nerafinované, který je sice bohatší na fytoživiny, ale v ideálním případě zvládá  172°C.

Kokosový není palmový ani palmojádrový!

Kokosový tuk není to samé jako palmový olej, jak se někteří lidé domnívají. Kokosový tuk jsme si vysvětlili výše, těď se podíváme na ty zbylé. Palmový se získává z oplodí palmy olejné a palmojádrový pro změnu z jader plodů palmy olejné. Palmový olej je ve světě masově využíván jako nejlevnější olejný produkt, který je obsažen téměř v 1/2 všech balených výrobků a e řazený mezi rostlinné stolní oleje. Obsahují ho tedy sušenky, krekry, margaríny, chipsy. Ale vyskytuje se dokonce v kosmetice, v mýdlech, rtěnkách či kondicionérech.

Proč to vadí?

Nesprávnou úpravou tohoto tuku, je již minule popisované přeměnění na transmastné kyseliny, které našemu tělu škodí. (Článek o tuku – ZDE) Ale to není vše. Pro jeho hojné a levné využití téměř ve všem se z něho stal bilionový průmysl, kvůli němuž se kriticky odlesňují deštné pralesy ostrovů Bornea a Sumatry. Což spíše řeší zastánci ekologie, v našem případě je důležité vyhnout se v nemoci tomu co nám může jedině uškodit. Čímž logicky podpoříme i tu ekologii, protože co nekoupíme to ani nepodpoříme. Dvě mouchy jedno ranou. Co myslíte? Pro mě je, ale zásadní momentálně mé zdraví. A výživa, to mě jenom baví. 🙂

Kokosák, moje číslo jedna

Já doufám, že jsem Vám osvětlila alespoň částečně problematiku kokosového a palmového oleje. Pro své pozitivní účinky si právem zajistil své umístění mezi superpotraviny a případně si sami vyzkoušíte jeho blahodárné účinky nejen na pokožce, ale věřím, že si najde Vaši přízeň i v kuchyni, kam podle mě zcela určitě patří.

Přeji hezký den,

a zase za týden s nějakou další Lifestyle radou

Šárka z maminysrakovinou