Domácí jogurty

Proč si nevyrobit domácí jogurt bez éček, konzervantů v pohodlí domova za méně než 30 minut? Když jeho příprava je tak jednoduchá. Pojďme na to 😉

Potřebujeme

1 l čerstvého mléka

2 lžíce bílého jogurtu s živou kulturou (např. Hollandia, Jihočeský jogurt ve skleničce nebo jiný)

teploměr, hrnec, vařečka

Postup:

Mléko ideálně čerstvé plnotučné, polotučné dle Vaší volby ale každopádně nevolte pasterizované,či v žádném případě ošetřené UHT – v krabici. Mléko v hrnci přivedeme k varu. Jakmile mléko začne pěnit, ohřev vypneme. Necháme mléko vychladnout na teplotu 40 stupňů. Teplota je důležitá, vyšší teplota by Vám zničila živé bakterie z jogurtu. A nižší teplota by neaktivovala proces zrání. Mléko můžete přivést jen k teplotě 40 stupňů, ale var v mléku pak zajistí, že výsledný jogurt bude po dozrání mnohem hustší. Do vychladlého mléka přimícháme jogurt s živou kulturou a rozmícháme v mléce. Přelíváme do dóziček, nebo skleniček a necháme minimálně 6 hodin na teplém místě dozrávat. Já nechávám zrát i více jak 12hodin, výsledný jogurt je pak velmi podobný hustotou řeckému jogurtu. Jogurty pak skladujeme v lednici a před podáváním můžeme doplnit čerstvým ovocem semínky nebo marmeládou.

Z jednoho litru mléka připravíte 6 jogurtů o 150ml. Stejným způsobem můžete připravit i jogurty sojové. Připravte se na to že výsledná hustota nebude zcela optimální. Z posledního jogurtu si pak uschovejte poslední dvě lžíce a připravte z něj další várku. 😉

Označeno , , , , , ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *