Kokosový tuk – všestranný pomocník

Kokosový tuk je výborný společník, nejen v kuchyni, ale i v kosmetice a domácích produktech.

Původ kokosového oleje

V dnešní době již známý kokosový olej si i u nás v Čechách, již našel své

příznivce, hlavně mezi vyznavači zdravého životního stylu, od kterých se tak šíří dál do povědomí ostatních. V první řadě ho, ale pojmenuji správně. Špatně kategorizovaný kokosový olej, totiž olej není. Je to tuk, protože v našich klimatických podmínkách ho najdeme v tuhém stavu. Tento tuk se získává z palmy kokosovníku ořechoplodého, které se pěstují především na Filipínách, Malajsii, Indii a Indonesii či na Srí Lance. Kokosák je nerafinovaný a za studena lisovaný. V obchodech se setkáte i s rafinovanou verzí. Tak jaký je mezi nimi rozdíl?

Rafinovaný kokosový tuk

Rafinovaný kokosový olej je bělený a dezodorizovaný, tedy bez vůně. Během procesu sušení vznikají nečistoty, olej musí být očištěn bělicí hlinkou. Poté se pomocí vysokých teplot odstraní charakteristická vůně a chuť tohoto oleje. K prodloužení trvanlivosti se také do oleje často přidává hydroxid sodný. Také mohou kokosový olej částečně hydrogenovat, což znamená, že bude obsahovat transmastné kyseliny, které se ke konzumaci zcela nedoporučují, protože zvyšují hladinu špatného cholesterolu v těle a snižují hladinu dobrého cholesterolu. Jeho výhodou je na druhou stranu velmi nízká cena, někdy i za 130 Kč za litr. Podle této nízké ceny poznáte, že se jedná vždy o rafinovaný olej.

Nerafinovaný kokosový olej

Nerafinovaný kokosový olej se také nazývá „panenský“. Získává se z čerstvých kokosových jader, ne sušených. Čerstvá kokosová jádra projdou jedním ze dvou procesů: mokrým mletím, nebo rychlým sušením. Rychlé sušení, nejčastější běžně používaná metoda, znamená, že jádro kokosu je rychle vysušeno a olej je následně získán mechanickým lisováním. Mokré mletí je proces, při kterém se z čerstvého jádra získá kokosové mléko, které se poté vařením, fermentací a separací za pomocí enzymů či odstředivkou oddělí od oleje. Díky rychlosti procesu nevyžaduje výsledný olej bělení ani přísady. Rovněž není vystavován vysokým teplotám, jako je tomu v případě rafinovaného oleje. Navíc si zachovává charakteristickou chuť a vůni kokosu.

Proč je kokosový tuk tak zdravý?

Kokosový tuk je bohatý na zdroje selenu, zinku, vitaminu A,D,E,K. nasycené mastné kyseliny typu Omega-3, které jsou pro naše zdraví klíčové. Podporuje správné fungování mozku, pro růst a vývoj a také chrání náš organismus před cévními a srdečními chorobami. Je dokonce prokázáno, že při pravidelné konzumaci pomáhá snižovat hodnotu cholesterolu. Je okamžitým zdrojem  energie bez ukládání do tukových buněk, působí proti virům, bakteriím i plísním, čemuž vděčíme obsažené kyselině laurové. Podporuje imunitní systém i správný metabolismus. Podporuje správnou činnost štítné žlázy a pomáhá i boji s diabetem 2.typu a hlavně považován za protirakovinnou potravinu.

Zajímavost: Kyselinu laurovou obsahuje i mateřské mléko, díky čemuž chrání děti před působením bakterií i virů

Kosmetické využití kokosového tuku

Kokosový olej poskytuje dokonalou výživu pro pokožku. Olej Vaši pokožku aktivně regeneruje, vyživuje, posiluje i chrání. Navíc velmi dobře hydratuje a bojuje proti pocitu suchosti kůže. Je vhodný na promazávání jizev, které krásně změkčí a doporučuji si s ním mazat  celé tělo ráno i večer, zvláště pak v době ozařování, kdy je pokožka náchylnější a sušší. Hezky tělo zklidní a provoní svou jemnou kokosovou vůní. Díky jeho antiseptickým účinkům můžete používat i na drobné ranky a pupínky. Nebo převalovat lžičku oleje v ústech při pocitu suchosti během léčby.

Kokosový tuk v kuchyni

Kokosový tuk je termostabilní, což znamená že je vhodný k tepelné úpravě. Nepřepaluje se a tak je možné jej použít i ke smažení a pečení. Já využívám téměř každý den. Jak do moučníků tak i na řízky, u kterých raději zvolím kokosový olej zbavený vůně (tedy rafinovaný) který s přehledem zvládá teploty kolem 230°C. Na rozdíl od nerafinované, který je sice bohatší na fytoživiny, ale v ideálním případě zvládá  172°C.

Kokosový není palmový ani palmojádrový!

Kokosový tuk není to samé jako palmový olej, jak se někteří lidé domnívají. Kokosový tuk jsme si vysvětlili výše, těď se podíváme na ty zbylé. Palmový se získává z oplodí palmy olejné a palmojádrový pro změnu z jader plodů palmy olejné. Palmový olej je ve světě masově využíván jako nejlevnější olejný produkt, který je obsažen téměř v 1/2 všech balených výrobků a e řazený mezi rostlinné stolní oleje. Obsahují ho tedy sušenky, krekry, margaríny, chipsy. Ale vyskytuje se dokonce v kosmetice, v mýdlech, rtěnkách či kondicionérech.

Proč to vadí?

Nesprávnou úpravou tohoto tuku, je již minule popisované přeměnění na transmastné kyseliny, které našemu tělu škodí. (Článek o tuku – ZDE) Ale to není vše. Pro jeho hojné a levné využití téměř ve všem se z něho stal bilionový průmysl, kvůli němuž se kriticky odlesňují deštné pralesy ostrovů Bornea a Sumatry. Což spíše řeší zastánci ekologie, v našem případě je důležité vyhnout se v nemoci tomu co nám může jedině uškodit. Čímž logicky podpoříme i tu ekologii, protože co nekoupíme to ani nepodpoříme. Dvě mouchy jedno ranou. Co myslíte? Pro mě je, ale zásadní momentálně mé zdraví. A výživa, to mě jenom baví. 🙂

Kokosák, moje číslo jedna

Já doufám, že jsem Vám osvětlila alespoň částečně problematiku kokosového a palmového oleje. Pro své pozitivní účinky si právem zajistil své umístění mezi superpotraviny a případně si sami vyzkoušíte jeho blahodárné účinky nejen na pokožce, ale věřím, že si najde Vaši přízeň i v kuchyni, kam podle mě zcela určitě patří.

Přeji hezký den,

a zase za týden s nějakou další Lifestyle radou

Šárka z maminysrakovinou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *