RECEPTY s rakytníkem

Rakytníkový sirup

Za studena připravený sirup si uchová své cenné látky, které jsou velmi často tepelnou úpravou zničeny, pokud chcete tepelně upravovat doporučuji u rakytníku opatrně a zahřát pro rychlejší rozpuštění cukru nebo sirupu jen do teploty 40 stupňů, aby byl zachovaný co nejvyšší poměr vitamínů a dalších cenných látek.

Postup:

Bobule rakytníku properte ve vodě, nechte okapat a pak propasírujte. Do vzniklé šťávy přidejte cukr v poměru 1kg na litr (nebo agávový,rýžový,datlový či jiný sirup) a míchejte do úplného rozpuštění. Uskladněte do sterilních lahví nebo sklenic a skladujte v chladnu a temnu.


Čerstvé ovocné pyré s rakytníkem

Se synem si téměř denně připravujeme smoothie k snídani, nebo čerstvá pyré. Ideální kombinaci jsem si našla v rakytníku s hruškami.

Potřebujeme:

4 oloupaná jablka, 3 hrušky a hrstku plodů rakytníku. Tyčový mixér nebo stolní blender

 

Postup:

Vše umixujte do hladkého pyré, my připravujeme z čerstvých surovin, které si uchovají své cenné látky a doplníme tak tělo o potřebné živiny. Plníme do kapsiček nebo skleniček. Čerstvé pyré lze skladovat v uzavřené nádobě po tři dny.

Lze jej připravit i jako přesnídávku, kdy ale vetší množství ovoce podusíme do měkka v hrnci s trochou vody, umixujeme do hladka a přidáme vanilkový pudink (lze i bezlepkový) rozmíchaný ve vodě. Společně krátce povaříme a plníme do čistých skleniček. Ovoce je samo o sobě sladké a nepotřebuje žádné další konzervanty, cukr v ovoci si vše zakonzervuje sám. Skleničky uzavřeme a dalších 10 sterilujeme ve vodní lázni. Přesnídávky lze skladovat delší dobu na temném místě.


Rakytníkový ocet

Potřebujeme:

2 lžíce rakytníkových plodů, 0,5 litru kvalitního jablečného octa

Postup:

Bobulky rozmačkáme, vložíme je do lahve se širokým hrdlem, zalijeme octem, zašroubujeme a necháme 3 dny louhovat na klidném místě. Denně protřepáváme, aby se uvolnily léčivé látky. Po uplynutí této doby přecedíme, ocet nalijeme do skleněné lahve, zazátkujeme a uschováme v chladničce.


Posilující ranní nápoj z rakytníkového octa

Rakytník v kombinaci s jablečným octem má silně vyživující a posilující účinky na naše zdraví. Dále detoxikuje, povzbuzuje trávení i metabolismus.

Potřebujeme:

1 lžíci rakytníkového octu, 3 dl vlažné vody

Postup:

Ocet smícháme s vlažnou vodou a vzniklý nápoj po doušcích vypijeme. Tento nápoj doporučuji popíjet každé ráno, po dobu 6 týdnů.


Rakytníkový čaj

Potřebujeme:

2 čajové lžičky rakytníkových bobulek, 2 dl vroucí vody

Postup:

Bobulky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Po uplynutí této doby čaj dobře přecedíme, malvice se snažíme co nejvíc vymačkat. A máme hotovo!


Rakytníkovo-šípkové víno na posílení imunity

  • Potřebujeme: 1 hrst rakytníkových bobulek, 1 hrst šípků (zbavených jadérek a chloupků), 1 litr kvalitního bílého vína
  • Postup: Rakytníkové bobulky rozmačkáme, přidáme k nim šípek a vše zalijeme bílým vínem. Směs necháme 14 dní na teplém místě louhovat, nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby scedíme a plody ještě dokonale vymačkáme. Nalijeme do sklenice a dobře uzavřeme. Víno skladujeme v temnu a chladnu. Užíváme 1 štamprli denně.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *