Zálivka nebo také majonéza
Zálivka je jedním z receptů podle receptů Dr. Johanny Budwig a je pro mě mnohem oblíbenější variantou konzumace lněného oleje v kombinaci s tvarohem než samotný tvarohovo-lněný krém. Zálivka obsahuje kvalitní olej, bílkoviny obsažené v tvarohu a hořčice ubere na nepříjemné vůni lněného oleje. V kombinaci se zeleninovým salátem tak přidáte i lehce stravitelné potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Zkrátka vhodná večeře, nejen vhodná pro pacienty s rakovinou ale i jako lehké dietní jídlo.
Potřebujete:
3 lžíce kvalitního lněného oleje
3 lžíce čerstvého plnotučného mléka
3 lžíce odtučněného bio tvarohu
1 lžíce jablečného octa nebo 2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička bylinkové soli
Příprava
Do nádoby mixéru nalijeme olej a mléko. krátce mixujeme, aby se olej spojil s mlékem. Přidáme ostatní suroviny, tvaroh, hořčici, ocet i sůl a umixujeme
tyčovým mixérem dohladka. Hotová zálivka je vhodná k salátu či pečivu. Jako zeleninu do salátu často volím okurku hadovku pokrájenou na kostičky, k tomu několik rajčátek a doplním nahrubo nastrouhanou čerstvou červenou řepou, která je také vhodnou potravinou pro své účinky v boji s rakovinou.
O lněném oleji a olejovo-bílkovinné stravě si přečtete zde: Lněný olej a semínko, Olejovo-bílkovinná strava.
Do komentáře mi můžete napsat jak Vám zálivka na salát chutnala. 🙂